Tyto stránky obsahuji funkci hlasového asistenta, který slouží ke čtení obsahu stránky. Pokud chcete hlasového asistenta používat, stiskněte klávesu: eS -. Pokud chcete znát podrobnosti o jeho ovládání zmáčkněte klávesu: N.
Používat hlasového asistenta | Nepoužívat hlasového asistenta | Trvale deaktivovat hlasového asistenta | Nápověda hlasového asistenta
Pro uzavření této informace klikněte zde.
Na hlavní menu se dostanete klávesou: Há ----. Na doplňkové menu se dostanete klávesou: eM ---- . Pro čtení článku stiskněte: Pé ----. Pokud budete procházet jednotlivé elementy klávesou TAB, budou se Vám názvy jednotlivých odkazů předčítat. Na obsah článku se dostanete klávesou: Cé ----. Jednotlivé položky menu procházíte klávesou TAB.
Aktuálně se nacházíte na stránce:
Čekejte prosím, než se načte zvukový soubor...

Pomozte najít řešení místo betonového bazénku na sídlišti u nádraží

bazének na sídlišti u nádraží, autor: R. Drašnar

Město Turnov se v letošním roce zaměřilo na pokračující zvelebování oblasti Turnova II.  Nachází se zde dlouhodobě neutišené zákoutí betonového bazénku, které by mohlo být s Vaší pomocí upraveno na příjemný veřejný prostor. Po veřejném projednání byla vytvořena anketa, která má za cíl zjistit smysluplnost nové studie o změně prostoru kolem bazénku.

Turnov II. se sídlištěm U Nádraží tvoří významnou část města Turnova. Dlouhodobě zde probíhají postupné kroky ke zlepšování zdejšího života. Sídliště U Nádraží je však také známé svým betonovým bazénkem, který v této chvíli není využíván ke svému původnímu účelu. O změně tohoto prostoru se vedou debaty již dlouhá léta. V dobách, kdy byl betonový bazének napuštěn, fungoval jako příjemný rybníček plný ryb. Nicméně poslední dvě desítky let je bazének bez svého využití a postupně chátrá. O změně tohoto prostor se vedou debaty již dlouhá léta a vzniklo i několik studií.

bazének na sídlišti u nádraží

První studie na úpravu bazénku vznikla zhruba v roce 1997 od Sdružení architektů urbanistů Liberec, kteří bazének chtěli revitalizovat a vytvořit další vodní prvek. Postupem doby přicházely další varianty úprav. Jedna studie navrhovala v prostoru sídliště vytvořit přírodní biotop, který zcela nahrazoval stávající betonový objekt. Dřívější městský architekt J. Patrný zde také navrhoval vytvořit muzeum turnovských miniatur pod širým nebem. Starosta města Tomáš Hocke dokonce již před třemi lety, při stavbě waldorfské školy, navrhoval bazének zavézt zeminou. „Tehdy zazněl názor, že zavezení bazénku je málo a je třeba na stávající místo vymyslet veřejný prostor, který oblast obohatí.“ vzpomíná starosta.

Setkání o bazénku

V současnosti byla vypracována studie od architektonického studia AND, kterou na veřejném setkání v prostorách jídelny ZŠ Skálova v Alešově ulici představili architekti Jaromír Kosnar a Ondřej Smolík. Studie ruší neutišený stav betonového bazénku společně s mostkem, čímž se eliminuje problém místních obyvatel s nevzhledným prostorem, který využívá mládež jako provizorní skatepark. Na místě bazénku nebo v jeho blízkosti počítá studie s vytvořením nového veřejného prostoru se zpevněnou plochou, do které by byly zabudovány vodní trysky. Vodní prvek přináší příjemné oživení prostoru s využitím osvěžení v letních měsících. V zimním období však prostor zůstane dále využitelný jako zpevněná plocha pro hraní dětí nebo místo setkávání se.

Setkání o bazénku

Při zpracovávání studie vznikla také vize upravit prostor před prodejnou Billa. Během provádění analýzy prostoru přišli architekti se zajímavým konceptem zvětšení chodníkové části před prodejnou, čímž se vytvoří příjemný a vzdušný prostor nejen pro setkávání, ale hlavně pro pohodlný pohyb obyvatel sídliště, školáků, sportovců a v neposlední řadě také cestujících. „Nesmíme zapomínat, že tento prostor by měl být také důstojným místem nejen pro místní obyvatele, ale také pro návštěvníky Turnova a čekající cestující na další spoj, protože v blízkosti je důležitý dopravní uzel.“ vysvětlili architekti. Studie představuje místo před Billou jako centrum sídliště a parku s možností odpočinku a současně jako hlavní spojnici pro pěší. Nynější podoba studie počítá svým zásahem s otevřením, provzdušněním, prosvětlením a hlavně zútulněním pro všechny návštěvníky.

Vizualizace prostoru parku u nádraží

Prostor bazénku je již dlouho neutišeným místem, ale pro vedení města je důležitá reakce obyvatel a smysluplnost tohoto prostoru i s ohledem na revitalizaci sídliště a probíhajících diskusí k občanské vybavenosti. Z veřejného projednání vzešly otázky, které je třeba zodpovědět. Starosta města Tomáš Hocke tímto vyzývá a prosí všechny, kterým není tento prostor lhostejný, aby vyjádřili svůj názor v anketním šetření, které má za cíl určit přínos současné studie a směřování úprav tohoto veřejného prostoru. Hlasování veřejnosti je možné do 19. května 2017.

Celá architektonická studie prezentovaná na setkání ke stažení ikona souboruzde.

Děkujeme za Váš názor.

Úprava parku na sídlišti u nádraží

Souhlasíte s demolicí bazénku a můstku a s jejich nahrazením chodníkem a novou úpravu veřejného prostoru?

 
84% (140)

 
16% (26)

Souhlasíte s úpravou chodníku (rozšířená zpevněná plocha) a veřejného prostoru před Billou ?

 
90% (149)

 
10% (16)

Má být v parku nový vodní prvek?

 
88% (148)

 
12% (20)

Má být součástí nového veřejného prostoru vodní prvek v podobě vodních trysek?

 
77% (127)

 
23% (39)

Domníváte se, že plocha s vodními prvky má být umístěna:

 
58% (96)

 
42% (69)

Vytvořeno 18.4.2017 8:28:59 | přečteno 871x | anna.supikova