Tyto stránky obsahuji funkci hlasového asistenta, který slouží ke čtení obsahu stránky. Pokud chcete hlasového asistenta používat, stiskněte klávesu: eS -. Pokud chcete znát podrobnosti o jeho ovládání zmáčkněte klávesu: N.
Používat hlasového asistenta | Nepoužívat hlasového asistenta | Trvale deaktivovat hlasového asistenta | Nápověda hlasového asistenta
Pro uzavření této informace klikněte zde.
Na hlavní menu se dostanete klávesou: Há ----. Na doplňkové menu se dostanete klávesou: eM ---- . Pro čtení článku stiskněte: Pé ----. Pokud budete procházet jednotlivé elementy klávesou TAB, budou se Vám názvy jednotlivých odkazů předčítat. Na obsah článku se dostanete klávesou: Cé ----. Jednotlivé položky menu procházíte klávesou TAB.
Aktuálně se nacházíte na stránce:
Čekejte prosím, než se načte zvukový soubor...

Rekonstrukce pasáže radnice v Turnově

Turnovská radnice, autor: Kateřina Doubravová
Vypracování studie na znovu oživení prostoru „Zlatnické pasáže“ a jeho využití pro zřízení zlatnických dílen a galerie. Předmětem zadání je i prostor průchodu do pasáže a řešení zprůchodnění pasáže směrem k Mariánskému kostelu. V současné době jsou objekty využívány jen částečně, a to jako prostor pro skladování nalezených předmětů, pro parkování kol a místo pro parkování nádob na odpad. Stávající stavebně technický stav objektů mimo půdorys radnice je havarijní. Původní zprůchodnění pasáže na pozemek 57/2 je z důvodu soukromého vlastnictví nerealizovatelný. 

Urbanistické a architektonické řešení

Z hlediska architektonického studie navrhuje zprůchodnění pasáže lineárně směrem k Mariánskému kostelu. S tím souvisí i dvojí stavební přístup. Na půdorysu stávajícího objektu radnice je počítáno s drobnějšími stavebními úpravami včetně úpravy přízemní části stávajícího schodiště. Stávající havarijní objekty ve vnitrobloku studie navrhuje přestavět tak, aby se předešlo náročným sanačním pracím na rekonstrukci stávajících objektů. Zároveň by nové řešení lineárně průchozí pasáže pomohlo lépe vyřešit provozní oddělení prostorů budoucích dílen a galerie. 

Veřejný prostor, který se zde nově otevře, bude podléhat dvěma režimům fungování. Přední část průchodu vedoucího do pasáže musí z důvodu, že jsou zde situovány úřední desky, zůstat přístupná veřejnosti 24 hodin denně. Zádní část bude veřejnosti otevřena dle stanoveného provozního řádu (jako je to např. u průchodu u Františkánské zahrady).

Veřejný prostor bude nově předlážděn a profilován tak, aby byl možný bezbariérový vstup do dílen. Nová dlažba bude zároveň atrakčním prvkem znovu otevřeného prostoru. Důležitým prvkem je řešení osvětlení stávajícího průchodu, tak aby zval návštěvníky do pasáže.

Objemově je přestavovaná část galerie a dílen řešena v podobných hmotách jako stávající objekty s navýšením výšky o cca 1 metr. Půdorys objektů nezasahuje na sousední pozemky, krom vyrovnávajícího exteriérového schodiště a jeho přestřešení. Přízemní část, kde se nově nachází dílny a vstup do galerie jsou materiálově řešeny shodně se stávajícím průchodem pomocí štukové omítky bílé barvy, která je doplněna hliníkovými výlohami s rámy v antracitové barvě. Hmota galerie v půdorysném tvaru nepravidelného písmene L je v 2.NP materiálově odlišena pomocí obkladu z Cortenu. Z galerie je možné vstoupit na terasu nebo se díky výloze ve výklenku potěšit pohledem na Mariánský kostel. Výloha ve výklenku může zároveň sloužit jako atrakční prvek pro pohledy z exteriéru. Pro doplnění osvětlení galerie je počítáno se střešními světlíky, jejichž umístění a tvar bude definován ve spolupráci s návrhem prostoru expozice. Dílny je možno samostatně pronajmout. Pro ponechání většího prostoru dílen jsou toalety řešené jako společné pro všechny dílny i návštěvníky galerie. Z hlediska technických požadavků je v návrhu počítáno s doplněním rozšířeného schodiště o zdvihací plošinu, dále se v přízemí počítá s wc pro invalidy a dveře jsou navrženy, aby splňovali průchozí šířku 1250 mm. Bezbariérový přístup bude možný z ulice Antonína Dvořáka.

Vytvořeno 14.8.2018 7:09:35 - aktualizováno 14.10.2021 14:36:56 | přečteno 440x | Richard Mochal
load